Ikke mindre enn 88 medaljer har blitt tatt av en løper fra Østfold-klubbene i VM-historien. Fram til VM i august i 2019 skal vi presentere disse. Emil Wingstedt er nummer 8 ut i vår serie; Østfolds VM-medaljører.

Fakta:

Navn:Emil Wingstedt 

Alder:43 

Sivil status:Gift 

Bosted:Halden 

Klubber (du har løpt/løper for):Växjö OK, NTNUI, Leksands OK, Halden SK 

VM-medaljer:3 gull, 1 sølv, 3 bronse. Gull på sprint i 2005 og 2006, gull på stafett i 2003, sølv på stafett i 2007, bronse på stafett 2004 og 2006, bronse på langdistanse i 2003.

VM-deltakelser:2004 - 2010

Andre meritter:4 EM gull. Fem seiere i Tiomila og tre seire i Jukola med Halden SK. Årets orienteringsløper i Sverige i 2002, 2003, 2205 og 2006.

Emil Wingstedt2

FOTO: Norges Orienteringsforbund

 Hva gjør du i dag? 

Jobber som forsker ved Institutt for Energiteknikk og er ansvarlig for elitesatsingen i Halden SK.

Hva er ditt beste VM-minne? 

VM-gull i Japan 2005! Jeg hadde vunnet mange sprintløp tidligere, men det var første gang jeg stilte opp på VM. Langt fra et av mine beste løp, men opplading og form var på topp og det holdt. 

Og ditt verste VM-minne? 

Langdistansen på VM i Japan 2005. Sprinten tok mye energi og jeg klarte ikke å lade om til langen. Det ble etterhvert en rolig langtur. 

Hva er det med VM? 

VM er konkurransen der du ikke har noen unnskyldninger. Alle satser mot VM og resultatet viser hvem som er best. 

Festligste VM-bankett-øyeblikk? 

De festligste bankettene husker jeg ikke...

Hvordan har ditt forhold til o-sporten utviklet seg gjennom livet ditt? 

Jeg har vært med siden jeg var liten. Det begynte med småkonkurranser og losji på hardt underlag på skoler, utviklet seg gjennom nasjonale konkurranser og stafetter til VM og fine hotellsenger. Nå er jeg inne på runde to med barna og er tilbake på små konkurranser og hardt underlag på skoler. Heldigvis har luftmadrassene utviklet seg veldig i mellomtiden. 

Hvilke egenskaper fra toppsatsingen har du tatt med deg videre og hvordan har det hjulpet deg? 

Jeg har prøvd å la konkurranseinstinktet få utløp i o-løp og prøvd å tone det ned på andra arenaer. Det å være veltrent er en egenskap som man alltid får bruk for.

Hvor hardt satset du på å bli best mulig - og hvorfor ble du ikke enda bedre...? 

Jeg satset det jeg kunne og ble rimelig fornøyd med resultatet. Jeg skulle nok gjort en god del annerledes hvis jeg skulle gjort alt på nytt. 

Holder du deg i form, og savner du toppformen?

Jeg holder meg i form og føler det går lettere enn fryktet å holde en ok form, selv med mye mindre innsats enn før. 

Har du etter karrieren funnet noe som gir deg like mye som o-satsingen ga? 

Jeg har ikke funnet noen ny hobby men fine med orientering er at man har mange løp å "satse" på etter karrieren; stafetter, O-ringen i H40 og så videre, så jeg føler at jeg fortsatt får nok utløp for konkurranseinstinktet. 

Hva sier du til at Østfold skal være vertskap for VM i 2019? 

Det er på tide. Østfold har masse terreng som passer perfekt til orientering; passe fysisk, passe teknisk, og samtidig veldig fint. 

Vil du bidra til arrangementet og/eller være til stede på VM? 

Jeg vil være tilstede på VM. Den viktigste jobben blir å bidra til at Halden SK tar så mange medaljer som mulig. 

Hvordan blir man verdensmester i Østfold i 2019? 

Man trener hardt og dedikert, er ærlig om hva man trenger å forbedre og er villig til å gjøre forandringer for å få det til. 

Hva bør folk få med seg når de er i Østfold? 

Siden jeg regner med at det er flest o-løpere som kommer og ser på VM bør man få med seg noen av de kartene, for eksempel Skolleborg der verdenscupen gikk og en tur til klubbhyttene i området. 

Hva er best ved Østfold?  

For en o-løper er det alt o-terreng. Ellers så er det mange fine vann, skjærgård og koselige små byer.

O-VM med eget frimerke O-VM med eget frimerke 14.06.2019 - I dag lanserte Posten Norge et eget frimerke i forbindelse med VM i orientering i Østfold 12. til 17. august. Les mer
Pressemelding: Fredag lanseres frimerke til O-VM 2019 Pressemelding:  Fredag lanseres frimerke til O-VM 2019 13.06.2019 - Posten Norge utgir fredag 14. juni 2019 ett frimerke i forbindelse med at VM i orientering i Østfold i 12.-17. august. Dette skjer kl 12 på Posten (Coop Extra) på Mørstadsenteret midt i Mysen. Les mer
Østfolds VM-medaljører: Elena Roos Østfolds VM-medaljører: Elena Roos 13.06.2019 - Ikke mindre enn 88 medaljer har blitt tatt av en løper fra Østfold-klubbene i VM-historien. Fram til VM i august i 2019 skal vi presentere disse. Elena Roos er nummer 21 ut i vår serie; Østfolds VM-medaljører. Les mer