Ikke mindre enn 88 medaljer har blitt tatt av en løper fra Østfold-klubbene i VM-historien. Fram til VM i august i 2019 skal vi presentere disse. Øystein Kristiansen er nummer 9 ut i vår serie; Østfolds VM-medaljører.

Navn:Øystein R. Kristiansen

Alder:43

Sivil status/barn: Samboer, to barn

Bosted:Fredrikstad

Klubber (du har løpt/løper for):  Egge IL, Steinkjer OK, Nydalens SK, Halden SK, MS Parma, Nordreisa IL, Fredrikstad SK

VM-medaljer:Bronse mellomdistanse 2003, gull stafett 2004, gull stafett 2005

VM-deltakelser:2001, 2003, 2004, 2005, 2006 (+ 2009, 2010 og 2011 som trener for det norske landslaget)

Andre meritter:Seire i Tiomila og Jukola, nordnorsk mester i 2008

Øystein Kristiansen VM gull Japan 2005

FOTO: Øystein med VM-gullet fra Japan i 2005

Hva gjør du i dag? 

Fagleder ved Frederik II videregående skole i Fredrikstad.

Hva er ditt beste VM-minne? 

Øyeblikket, det korte sekundet, der hvor man innser at man har nådd målet sitt. Ubetalelig.

Og ditt verste VM-minne? 

VM-stafetten 2006.

Hva er det med VM? 

For en satsende orienteringsløper er VM alt. Ingenting betyr mer i sesongen enn VM. Alt man gjør gjennom et helt år peker mot det ene løpet, den ene halvtimen man skal få vist, for seg selv og andre, at man har øvd skikkelig og gjort de riktige valgene.

Festligste VM-bankett-øyeblikk? 

VM-banketten i 2009 i Ungarn. Da som trener for det norske laget. Banketten kom etter en turbulent dag hvor herrelaget var innblandet i en alvorlig ulykke, og damelaget rett etterpå viste en utenomjordisk lagånd og mental styrke og tok hjem gullet i mesterskapets siste øvelse. 

Hvordan har ditt forhold til o-sporten utviklet seg gjennom livet ditt? 

Ble oppfostret som orienteringsløper gjennom foreldre som selv løp. Utviklet meg sent som orienteringsløper og begynte ikke å få ut potensiale før godt inn i juniorårene. At jeg ikke la opp etter Hovedløpsperioden er et under. I 10 år var elitesatsingen navet i hverdagen og alt som betydde noe var VM. La opp når motivasjonen forsvant og har ikke savnet eliteidretten etterpå. Har nå introdusert egne døtre til orienteringsidretten.

Hvilke egenskaper fra toppsatsingen har du tatt med deg videre og hvordan har det hjulpet deg? 

Det viktigste er kanskje gjennomføringsevne. Som toppidrettsutøver lærer man raskt at det ikke er noen som gjør jobben for deg. Man må knyte på seg skoene og komme seg ut, selv om det sludder vannrett. Dette er veldig overførbart til mange arenaer i livet. 

Hvor hardt satset du på å bli best mulig - og hvorfor ble du ikke enda bedre...? 

Orientering var det viktigste i livet mitt i sikkert 15 år. Jeg nådde de målene jeg satte meg og tror ærlig talt at jeg ikke kunne blitt bedre. Jeg gav meg da motivasjonen var raskt dalende, og det er vel et tegn på at toppen var nådd.

Øystein Kristiansen Nyere bilde

Holder du deg i form, og savner du toppformen? 

Trener en til to ganger i uka og er fornøyd med det. Savner ikke toppformen, ser ikke helt poenget med å være best i H40.

Har du etter karrieren funnet noe som gir deg like mye som o-satsingen ga? 

Ja, massevis. Om man går inn i livets ulike faser med nok energi og entusiasme får man utrolig mye tilbake. Det handler kun om motivasjon og innstilling, akkurat som med toppidretten.

Hva sier du til at Østfold skal være vertskap for VM i 2019? 

Sett med norske øyne har vel orienteringen endelig kommet hjem. Østfold har vært, er og vil være den sterkeste bastionen for orientering i Norge. Av klimatiske, terrengmessige og kulturelle årsaker.

Vil du bidra til arrangementet og/eller være til stede på VM?

Har ingen verv eller andre tilknytninger til arrangementet, men tar vel med ungene opp på arenaen slik at de får oppleve litt skikkelig toppidrett.

Hvordan blir man verdensmester i Østfold i 2019? 

Man må øve. Mye og riktig.

Hva bør folk få med seg når de er i Østfold? 

Ytre Hvaler nasjonalpark; bade fra Norges fineste sandstrender, ligge på svabergene og se solnedgangen i havet. Spise på bryggekanten i Fredrikstad, kanskje spandere på seg et måltid på Norges beste fiskerestaurant. Og teste noen krevende orienteringsterreng selvfølgelig.

Hva er best ved Østfold? 

Sommeren.

Meld deg på årets VM-fest Meld deg på årets VM-fest 11.01.2019 - Det er ingen grunn til å nøle. Nå er påmeldingen til publikumsløpene under orienterings-VM fra 12.-17. august åpnet. Det samme gjelder også WOC2019-camping og «Skolehotell». Les mer
Østfolds VM-medaljører 9: Øystein Kristiansen Østfolds VM-medaljører 9: Øystein Kristiansen 03.01.2019 -     Ikke mindre enn 88 medaljer har blitt tatt av en løper fra Østfold-klubbene i VM-historien. Fram til VM i august i 2019 skal vi presentere disse. Øystein Kristiansen er nummer 9 ut i vår serie; Østfolds VM-medaljører. Les mer
3.350.000 kroner til O-VM 3.350.000 kroner til O-VM 03.01.2019 - Orienterings-VM i Østfold 12. til 17. august i 2019 har satt seg høye mål om å skape tidenes VM-fest. I dag kom arrangøren et skritt nærmere målet. Les mer