Orienterings-VM bidrar til kartopplæring for skoleelevene fra hele Østfold. Denne uka passerte de 100 skolekart i fylket.

 

12. til 17. august skal verdens beste orienteringsløpere kjempe side om side i Østfold-skogen på jakt etter medaljer. Men orienteringsklubbene bak tidenes første verdensmesterskap i fylket har ønsket at dette skulle skape større ringvirkninger.

Et av prosjektene er FinnFram i Østfold, der målsettingen er å tegne kart på samtlige barne- og ungdomsskoler i fylket.

Til prosjektet fikk orienteringskretsen to millioner kroner fra Sparebankstiftelsen DNB.

Passerte 100 skolekart

Denne uka passerte prosjektet 100 skolekart i Østfold. Dette skal hjelpe skolene til å gjennomføre kravene nedfelt i fagplanen for kroppsøving. Der står det at sjuende trinn i grunnskolen skal kunne orientere seg ved hjelp av kart i kjent terreng. Men da trenger man gode kart i nærmiljøet.

- I Østfold har vi som mål å tegne kart på samtlige barne- og ungdomsskoler, samt på noen andre strategiske plasser der det vil være naturlig å gjennomføre undervisning i kart og kompass. Vi passerte 100 kart denne uka. De fleste på barne- og ungdomsskoler, men også to kart på videregående skole samt tre kart i parker eller liknende, forteller prosjektleder Svend Sondre Frøshaug.

Skolekart Rakkestad Ungdomsskole FFØ

FOTO: Eksempel på skolekart fra Rakkestad.

Egen nettportal

Prosjektet har også laget sin egen nettbaserte kartportal sammen med studenter på Høgskolen i Østfold. Denne finner du under www.skoleorientering.no 

- Denne siden fungerer strålende. Norges Orienteringsforbund har også kommet med på laget, slik at denne portalen kan brukes over hele landet. Per i dag ligger det inne skolekart fra seks fylker, påpeker Frøshaug.

orientering i skolen3

FOTO: Sven Sondre reiser rundt i Østfold og holder kurs i orientering og løypelegging for gymlærere.

Det er ungdom som har bidratt til å lage disse kartene etter grundig opplæring i forkant. I fjor var det blant annet et karttegnerkurs bare for ungdom.

– Vi har i dette prosjektet også fokusert på å støtte opp under nye/unge karttegnere. Av kartene som ligger i kartportalen er 22 kart tegnet av Unge karttegnere (under 25 år). 

Sluttrapport Sluttrapport 04.05.2020 - Sluttrapporten fra VM i orientering 2019 er klar. Les mer
IOFs president: - Et VM-arrangement på høyest mulige nivå IOFs president: - Et VM-arrangement på høyest mulige nivå 17.08.2019 - President Leo Haldna i det internasjonale orienteringsforbundet roser WOC 2019 som et av tidenes beste VM-er i orientering, og daglig leder Per Bergerud WOC 2019 takker hjertelig alle som har bidratt. Les mer
Iskald Bergman avgjorde herrestafetten Iskald Bergman avgjorde herrestafetten 17.08.2019 - - I bakkene på vei mot sjette post, skjønte jeg at jeg kom til å vinne, sa Sveriges ankermann Gustav Bergman etter at han lørdag kveld løp Sverige inn til seier i den omvekslende og spennende herrestafetten under WOC 2019. Les mer