Påmeldingene har strømmet inn, og arrangørene av VM i orientering i Østfold i midten av august kan allerede nå fastslå at WOC 2019 blir en folkefest.

– Dette blir de største orienteringsløpene i Norge i moderne tid, stråler mediesjef Claes-Tommy Herland, som har tro på opp mot 3000 deltakere i publikumsløpene fredag 16. og lørdag 17. august – de to dagene henholdsvis VM på mellomdistanse og VM i stafett arrangeres.

Folket kommer

O-klubbene i Østfold gleder seg over at 300 aktive fra 48 nasjoner har meldt seg på til selve VM-et, WOC 2019.

Da den ordinære påmeldingsfristen for publikumsløpene under VM-uka gikk ut natt til tirsdag, ble det også definitivt klart at VM-løperne vil få ta del i en folkefest: 

– Etter en gledelig økning gjennom sist helg, har vi nå registrert nesten 8000 påmeldte enkeltstarter på de seks publikumsløpene. Inkludert etteranmeldte og direktepåmeldte på løpsdagene, er det grunn til å tro at vi kommer til å få over 10.000 starter i løpet av VM-uka. Det må vi anse som bra, sier adm. dir. for WOC 2019, Per Bergerud.

Tusenvis av tilskuere

– Med disse tallene, kommer det til å være minst 5000 løpere, ledere og tilskuere på VM-finalene ved Mørk golfbane i Spydeberg på mesterskapets to siste dager, fredag og lørdag, sier Bergerud.

– Og ettersom dette er det første verdensmesterskapet noensinne i Norges Idrettsforbunds regi i Østfold, så bør jo også mange som ikke løper orientering kjenne sin besøkelsestid og komme og få med seg mesterskapet live, oppfordrer han.

Enorm dugnadsinnsats

Bergerud sier at det har vært fantastisk morsomt å jobbe fram mot WOC 2019 sammen med så mange frivillige som har vært villige til å ta ansvar.

Etter et raskt estimat anslår han at minst 30.000 dugnadstimer legges ned av 550 frivillige, hovedsakelig fra i orienteringsklubbene i Østfold, for å skape et både verdig og minneverdig mesterskap.

Sist finpuss

– Mesterskapet har en stillingshjemmel på bare 1,25 personer. Organisasjonskomite, løypeleggere og styret har bidratt med en fantastisk dugnadsinnsats. Alt ligger nå til rette for å få til et stort, gjennomarbeidet og flott arrangement, sier Bergerud.

Nå gjenstår kun snaue to uker med finpuss av detaljer før åpningsseremonien i Sarpsborg mandag 12. august.

VM-programmet

WOC 2019 består av kvalifiseringsløp på mellomdistanse i Varteig tirsdag 13. august og finaler ved Mørk golfbane i Spydeberg over langdistanse onsdag 14. august, mellomdistanse fredag 16. august og stafetter lørdag 17. august. Alle finalene TV-sendes direkte på NRK1.

Publikumsløpene starter med sprint i Sarpsborg 12. august, og arrangeres deretter daglig i tilknytning til VM-konkurransene, i tillegg til at over 1000 har meldt seg på til å løpe i Fredrikstad på VM-utøvernes hviledag, torsdag 15. august.

Sluttrapport Sluttrapport 04.05.2020 - Sluttrapporten fra VM i orientering 2019 er klar. Les mer
IOFs president: - Et VM-arrangement på høyest mulige nivå IOFs president: - Et VM-arrangement på høyest mulige nivå 17.08.2019 - President Leo Haldna i det internasjonale orienteringsforbundet roser WOC 2019 som et av tidenes beste VM-er i orientering, og daglig leder Per Bergerud WOC 2019 takker hjertelig alle som har bidratt. Les mer
Iskald Bergman avgjorde herrestafetten Iskald Bergman avgjorde herrestafetten 17.08.2019 - - I bakkene på vei mot sjette post, skjønte jeg at jeg kom til å vinne, sa Sveriges ankermann Gustav Bergman etter at han lørdag kveld løp Sverige inn til seier i den omvekslende og spennende herrestafetten under WOC 2019. Les mer