Tove Alexandersson (26) stupte over målstreken og ble liggende totalt utmattet i to-tre minutter etter å ha sikret seg VM-gull nummer to under WOC 2019.

Alexandersson var i en sekundstrid mot sveitsiske Simona Aebersold gjennom hele løpet. Etter å ha gått opp i ledelsen på den første posten på den korte siste sløyfa, den 17. av 20 poster, presset Tove seg til det ytterste og maktet å holde unna med fem sekunders margin. Dermed tok hun karrierens niende VM-gull i orientering.

- Jeg har aldri sett Tove så sliten, sa VM-speaker Kjell Erik Kristiansen, som har sett den svenske superstjernen i utallige konkurranser helt siden Tove var tidlig i tenårene.

Tove2

Verdensmesteren ble liggende rett innenfor målstreken i to-tre minutter.

Førsteårs senior Aebersold kom inn til klar ledelse på et tidligere startnummer. Hun håpet på gull etter målgang, men fulgte uansett opp bronsemedaljen fra langdistansen med en knallsterk sølvmedalje. 

Nær to minutter bak gullduellen var det en tett, intens og ulidelig spennende bronsekamp: 
Til slutt delte Russlands tittelforsvarer Natalia Gemperle og Finlands Venla Harju bronsen. Duoen var to sekunder foran Norges superveteran Anne Margrethe Hausken Nordberg (43), tre sekunder foran sveitsiske Sabine Hauswirth og sju sekunder foran onsdagens sølvvinner, Lina Strand fra Sverige.

Medaljevinnerne

Medaljevinnerne: Simona Aebersold (fra venstre), Tove Alexandersson, Natalia Gemperle og Venla Harju.

På pressekonferansen etter løpet fikk medaljevinnerne "låne" medaljene de skal få utdelt på Sarpsborg Torg i kveld i kveld. Der sa de blant annet:

- Jeg er vant til å ta ut mye mot slutten av løpet, men jeg har sjelden tatt ut mer. Løpet var bra, og på slutten handlet det bare om å fighte, sa Alexandersson.

- Utrolig! Om noen hadde fortalt meg i fjor at jeg kom til å delta på WOC 2019, ville jeg tenkt at det ville bli vanskelig. Og nå har jeg to medaljer! Jeg er kjempeglad for dette sølvet og på ingen måte lei meg over at gullet glapp, smilte Aebersold.

- Et helt ok løp, med bare noen små feil, sa Harju om sitt bronseløp.

- Jeg prøvde å være aggressiv og i dag og angripe terrenget, fortalte Gemperle om sin taktikk.

Anne Margrethe Hausken Nordberg tapte for øvrig anslagsvis fem sekunder - og slik sett teoretisk medaljen - ved å løpe feil inne på golfbanen på vei mot publikumsposten, 16. post. Det lot til gjengjeld til å tenne henne og hun løp fra Tove Alexandersson på sisterunden, etter å ha blitt tatt igjen med to minutter.

Hausken

Anne Margrethe Hausken Nordberg ga alt, men kom to sekunder for sent til å ta VM-medalje.

For de to øvrige norske, Marianne Andersen og Kamilla Olaussen, ble det en ny tung dag, begge brukte over fire minutter mer enn vinneren. Marianne endte på 12. plass og Kamilla ble nummer 16.

- En skade i setemuskulaturen har satt meg tilbake. Det har føltes ok på trening, men jeg var ikke restituert etter langdistansen, sa Marianne etter løpet.

Marianne

- Det gikk tungt også i dag. Ingen overraskelse etter at det gikk så tungt på onsdag, kommenterte Kamilla - som med en kropp uten futt, pluss en bom underveis, aldri var med på å prege den spennende VM-finalen ved Mørk.

Kamilla

Sluttrapport Sluttrapport 04.05.2020 - Sluttrapporten fra VM i orientering 2019 er klar. Les mer
IOFs president: - Et VM-arrangement på høyest mulige nivå IOFs president: - Et VM-arrangement på høyest mulige nivå 17.08.2019 - President Leo Haldna i det internasjonale orienteringsforbundet roser WOC 2019 som et av tidenes beste VM-er i orientering, og daglig leder Per Bergerud WOC 2019 takker hjertelig alle som har bidratt. Les mer
Iskald Bergman avgjorde herrestafetten Iskald Bergman avgjorde herrestafetten 17.08.2019 - - I bakkene på vei mot sjette post, skjønte jeg at jeg kom til å vinne, sa Sveriges ankermann Gustav Bergman etter at han lørdag kveld løp Sverige inn til seier i den omvekslende og spennende herrestafetten under WOC 2019. Les mer