En gang var hele Østfold en skjærgård.

For rundt 11 000 år siden steg Østfold fram fra isen.

I skogen ved Høgnipen mellom Rakkestad og Sarpsborg – like øst for det nydelige VM-terrenget i Knatterudfjellet – er det funnet boplasser som er omkring 10 000 år gamle. De første menneskene som kom hit i steinalderen slo seg ned på det som da var holmer og skjær ute i havet. Der drev de med jakt og fiske.

Hvordan var terrenget den gang? Bjørkeskogen hadde begynt å bre seg i Østfold, og furu og hassel etablerte seg i landskapet. Skoglandskapet var åpent med gress og urter. Kanskje velegnet for orientering?

Med årene trakk vannet seg sakte tilbake, og Østfold-topografien ble slik vi kjenner den i dag. Restene etter disse urgamle bostedene ligger i dag 150-160 meter over havet.

Østfold som fjellfylke

Fortsatt nær havet, og med et landskap som ikke akkurat strekker seg langt til fjells. Østfold kan utropes til det flateste fylket i Norge. O-løpere fra Sverige og Finland vil kjenne seg igjen, og kuperingen er sjelden av det tøffeste slaget.

Det høyeste ”fjellet” rager bare 336 meter over havet. Toppen går under navnet Slavasshøgda og er en haug inne skogen i Rømskog kommune. Utsikten er det heller dårlig med. For den som vil skue utover Østfold-skogene, er fylkets nest høyeste ås adskillig mer attraktiv, nemlig Haukenesfjellet, også det i Rømskog, og kun skarve 1,4 meter lavere enn Slavasshøgda. På Haukenesfjellet er det mulig å klarte opp i et gammelt branntårn, som for øvrig ble restaurert av DNT Indre Østfold for få år siden, og hvor det er overnattingsplasser.

Rømskog er Østfolds alperegion – så lenge det varer. I 2020 blir Rømskog en del av Aurskog-Høland kommune og bytter fylke fra Østfold til Akershus. Dermed blir Østfold enda flatere! Fjellglade østfoldinger får trøste seg med at Østfold, Akershus og Buskerud samtidig slås sammen til regionen Viken, og dermed vil kunne skilte med Folarskardnuten (1933 m.o.h) i Hol kommune i det nåværende Buskerud som sitt høyeste fjell. Men det er veldig langt fra O-VM 2019.

Stor utsikt – lite område

Men den som virkelig vil ha overblikk et over Østfold bør nok helst bestige Linnekleppen (325 m.o.h) inne i ”Fjella” på grensen mellom Rakkestad og Marker. På toppen står Europas eneste bemannede brannvakttårn, og utsikten er svimlende i alle retninger.

Linnekleppen

Fra branntårnet på Linnekleppen ser du store deler av Østfold. Foto: Hebue/Wikimedia Commons.

Nå er ikke Østfold så stort, bare 80 kilometer bredt og 100 kilometer langt. Men med 293 000 innbyggere er det Norges sjette mest folkerike fylke. Det skulle en kanskje ikke tro hvis en står på Linnekleppen og knapt ser trærne for bare skog, men særlig rundt Glommas utløp ved byene Sarpsborg og Fredrikstad bor det mange mennesker. Glomma er for øvrig Norges lengste elv, men bare ”finishen” går gjennom vårt fylke før vannmassene treffer havet.

3690 early birds er klare for VM-uka 3690 early birds er klare for VM-uka 17.04.2019 - Løpere fra 27 nasjoner gjorde i alt 3690 påmeldinger til publikumsløpene under WOC 2019 innenfor den rabatterte tidsfristen 15. april. Les mer
Sarpsborg – fossebyen svenskene brant Sarpsborg – fossebyen svenskene brant 10.04.2019 - Mange tipper at Sverige vil slå hardt til i WOC 2019. VM-byen Sarpsborg har blitt herjet av svensker også tidligere i sin lange historie.   Les mer
Har rundet 1000 påmeldinger Har rundet 1000 påmeldinger 05.04.2019 - VM i orientering i Østfold 12. til 17. august har nådd en viktig milepæl. En uke før Early Bird-fristen er det kommet inn totalt 1000 påmeldinger til de seks publikumsløpene. Les mer